Gjesteblogg: Focused Work Bootcamp Stavanger

 

Ikke nett, ikke samhandling, bare jobb!

Mitt navn er Tone Skartveit og jeg er kommunikasjonsansvarlig i teknologiselskapet Cegal. De som kjenner meg godt vet at jeg er svak for alle slags tiltak som kan gi meg økt produktivitet. Jeg har prøvd alle gjøremåls-apper i Appstore, jeg elsker å forlate en tom innboks før helga, jeg lager planer og systemer for å sikre at jeg fanger opp alt. (Selv om jeg vet at det aldri kommer til å skje.)

I dag hadde jeg en utrolig produktivitets-opplevelse. Før jeg forklarer mer, la meg ta deg igjennom en vanlig dag i Markeds- og kommunikasjonsteamet vårt

Min kollega Lise, Marketing Manager, og jeg har ansvar for marked og kommunikasjon. I tillegg til å være involvert i mange forskjellige prosjekter, så forsøker jeg også å faktisk produsere noe. Jeg bruker mye tid på samtaler enten i små grupper, ofte bare med en kollega, i tillegg til at jeg bruker mye tid i møter. Dette passer meg og min personlighet ypperlig, fordi jeg liker å få ting gjort gjennom samarbeid og dialog. Ideene mine og kreativiteten flyter bedre sammen med andre.

For å kunne levere planer, presentasjoner, håndtere e-post og forsøke å levere det jeg har forpliktet meg til i tide trenger jeg tid til å jobbe fokusert. På kontoret er dette normalt ikke mer enn 30-40 minutters økter uten avbrytelser. Selv om jeg selvsagt hadde likt å kunne gi inntrykk av at jeg er en så interessant person at jeg har kollegaer som kommer for å be om råd eller tar kontakt på Skype dagen lang, men det ville være blank løgn. Min verste avbrytelses-fiende er meg selv. Jeg kan åpne Google for å gjøre et raskt søk på en definisjon, eller åpne innboksen for å finne informasjon eller et dokument jeg trenger, og plutselig er jeg på ville veier.

Noen ganger har jeg anledning til å jobbe hjemmefra en dag. Det fungerer godt, men mine digitale avledningsmanøvrer er de samme. Det er ikke noe problem å kontrollere ønsket om et ryddig kjøkken eller en tur i sola, men jeg er ikke særlig mye bedre på å kontrollere kunsten å prokrastinere. Så jeg har ofte flere e-poster på gang, et par dokumenter åpne, en presentasjon eller to under redigering, en Skype chat eller to gående, til tross for at jeg er helt hjemme alene. Dette fenomenet er velkjent – multitasking.

Så, hva skjedde?

I dag ble det satt en stopper for multitaskingen. Jeg forsøkte å jobbe fokusert, med en ting av gangen, en hel dag. Planen for dagen var:

08.30 – Oppstart med en kort introduksjon av alle åtte bootcampers.

9-12-  Fokusert arbeid uten telefon eller internett

12-13 – Lunsj (med internett og telefon)

13-16 – Ny økt med fokusert arbeid offline

Avtalen var:

  • Ingen fikk ha telefonene sine med unntak av lunsj
  • Ingen nettilgang
  • Skrive ned alle «Jeg skal bare…» på et ark for å gjøre det senere
  • Stillhet

Hver økt var hadde 10 minutter pause midt i, og med unntak av dette var rommet helt stille. De andre deltakerne kjenner jeg fra nettverket mitt og vi var alle invitert av Produktivitets Orakel Jørn Kippersund,. Du kan lese mer om konseptet Focused Work Bootcamp her. Det oppsto en sosial forpliktelse i rommet uten at den ble uttalt, jobba, jobba, jobba! I går planla jeg hva jeg ønsket å få gjort, og hadde lastet ned de dokumentene jeg trengte tilgjengelig offline, og hadde tatt med en bok om mitt favoritt-tema, kommunikasjon, fordi ryktene blant tidligere boot campers sa at man lett undervurderer mengden arbeid du får gjort i løpet av en dag.

iPhone

Jeg innrømmer det. Den første timen uten iPhonen i umiddelbar nærhet var krevende. Jeg er utrolig dårlig på å la telefonen være. Vi skilles ad hver kveld, fordi jeg har lovet meg selv å ikke lese flere artikler fra Mashable i nattemørket. Men bortsett fra om natten er den alltid i hånda, lommen eller i alle fall i syne. I den første pausen delte vi erfaringer, og  iPhone-abstinensene viste seg å være svært utbredt. I løpet av den første 1,5 timen fikk jeg gjort alt jeg hadde planlagt for hele dagen. Og jeg tuller ikke.

Heldigvis hadde jeg vært optimistisk og hadde mer arbeid med meg, men da klokken begynte å nærme seg fire valgte jeg å prioritere denne blogposten om erfaringen.

Så det jeg har lært i dag er at hvis du sørger for å kvitte deg med alle de vanlige avbrytelsene, kan du få gjort unna utrolige mengder jobb. En ting av gangen er mye bedre enn mange. Jeg er min egen (og Lises) verste produktivitetsfiende. Jeg må fokusere på å kvitte meg med multitaskingen og begrense prokrastineringen. Fordi hvis jeg gjør det blir det lettere å få mer av jobben gjort, og fremdeles ha tid til det jeg liker best av alt – være sosial og jobbe sammen med de fantastiske kollegaene mine!

Alle bilder via www.unsplash.com

One Response to “Gjesteblogg: Focused Work Bootcamp Stavanger”