Tømme innboksen-fest?

Jeg har fått mange festlige meldinger etter kommentaren i Aftenposten (opprinnelig i Financial Times) der det blant annet fortelles om søsteren til Mark Zuckerberg som angivelig har funnet på dette konseptet: Gode venner møtes med hver sin laptop, drikker vin og tømmer innboksen.

Vel har jeg kanskje vært slitsom med «foredrag» på enkelte nachspiel, men noen tømme-innboksen-fest ville jeg nok aldri ha gått på 🙂

Faksimile fra Aftenposten.no

Faksimile fra Aftenposten.no

Hovedpoenget til artikkelforfatter Kellaway er nok ikke disse festene. Kellaway er oppgitt over at folk lar de fulle innboksene plage seg. Hennes løsning er å ikke bekymre seg for innboksen fordi «hun finner det hun trenger ved søk likevel».

Jeg er enig med Kellaway at vi undervurderer kraften i søkefunksjonen når vi skal finne ting i et arkiv. Men jeg er dypt uenig i at vi skal nøye oss med å la innboksen være et arkiv. Arkivfunksjonen ivaretas like godt (eller bedre) utenfor innboksen. Ved å reservere innboksen for uløste oppgaver kan vi dra på fest uten å tenke på innboksen – vi vet oppgavene ligger der trygt. Hele poenget med innbokskontroll er å bruke mindre tid og energi på å bekymre seg for innboksen.

Uten innbokskontroll: Innboksen er en blanding av arkiv og en dårlig oversikt over uløste oppgaver

Uten innbokskontroll: Innboksen er en blanding av arkiv og en dårlig oversikt over uløste oppgaver

Med innbokskontroll: Innboksen inneholder kun uløste oppgaver, arkivet er lett tilgjengelig og søkbart

Med innbokskontroll: Innboksen inneholder kun uløste oppgaver, arkivet er lett tilgjengelig og lett søkbart

Jeg har større tro på fester uten innboksen i hovedrollen 🙂

 

 

 

 

3 Responses to “Tømme innboksen-fest?”

 1. Jeg tror mange av oss bruker innboksen som arkiv og merker uløste oppgaver som ulest epost. Jeg har faktisk aldri gjort meg tanken om å sende epost i arkiv for å vite hvilke epost som er oppgaver og hvilke jeg faktisk ikke har lest.

  • Takk for kommentar Chris!

   Ved å bruke «fortsatt i innboksen» fremfor «stjerne/flagg/merket-tilbake-som ulest» som signal for «fortsatt uløst», oppnår du følgende fordeler:

   – større sikkerhet for at oppgaver ikke glipper. Det krever en aktiv handling fra deg å sjekke oppgaver ut av oppgavekøen i stedet for at du aktivt må sjekke oppgaver inn i oppgavekøen.

   – du slipper å skifte mellom modus der du ser hele innboksen m nye meldinger og modus hvor bare stjernemerkede vises

   – å finne igjen tidligere meldinger er like enkelt i arkivet som i innboksen

   Å skille uløste og løste oppgaver er det sentrale i en hver form for oppgavemestringsstrategi. Jeg mener fortsatt det enkleste – og _sikreste_ – er å gjøre dette ved å fjerne løste oppgaver fra innboksen.