Digital avhengighet
13 juli 2012
I Dagens Næringsliv (13.juli 2012) kan man i D2-magasinet lese om 6 personer som har opplevd seg selv til å ha en skadelig avhengighet av internett. Samtlige har på ulike vis sett seg nødt til å begrense sin egen tilgang til internett. Artikkelen anbefales på det varmeste!
Samtlige av de intervjuede har opplevd de sosiale mediene som problemet. Hvorfor? Jo, fordi vi er så glad i tilbakemeldinger! Tilbakemeldinger er en positiv ting, det motiverer oss og det gjør oss glade. Problemet er bare om vi blir så glad for disse tilbakemeldingene at vi glemmer alt annet i stadig jakt på mer tilbakemeldinger. Noen forskere mener å ha avdekket at Facebook er mer avhengighetsskapende enn tobakk.
Hva så om vi er avhengige? En av de intervjuede i DN, legen Martin Aasbrenn, har tatt grep med deltagelse på sosiale medier kun annenhver dag i uka. Etter at han innførte dette opplever han at han blir mindre sliten, får lest mer og får mer oppmerksomhet til familien.
Selv har jeg ingen planer om å kutte ut hverken internett generelt eller sosiale medier spesielt. Jeg har imidlertid veldig tro på at det er sunt med en aktiv holdning til å begrense i hvilken grad man tar imot digitale input. Vanlige arbeidsdager tilstreber jeg å håndtere e-post i dedikerte økter. Annenhver time, eller sjeldnere. Sosiale medier styrer jeg i stor grad unna om arbeidsdagen, og koser meg heller med det enten tidlig morgen eller ettermiddag/kveld. Men også da trengs det tydelig begrensning. Jeg sammenligner ofte Twitter med å gå på pub: Mange hyggelige mennesker, gode samtaler og mye støy. Trivelig sted å være av og til, men ikke et sted man kan være hele tiden.
Tar du grep for å begrense din internett-tid?